19 Ağu 2008

International Tennis Number (ITN)

Arkadaşlar,
 Daha önce bahsettiğim Hasan Hoca aracılığı ile başlamış olduğum tenis kursunda bizlere ITN testi yapıldı. ITN 7 olararak seviyem belirlendi. Test sonucunda verilen sonuç kağıdında hangi yönlerimin zayıf olduğu neleri geliştirmem gerektiği ortaya çıktı. Tenis hocalarım bu sonuçlara göre kurs programını tekrar gözden geçirecekler. İleri bir zamanda tekrarlanacak ITN testi ile gerçekten tenis oynumda ilerleme olup olmadığı konusunda bilgi sahibi olacağım. Açıkcası bu benim için bir motivasyon kaynağı..
 ITN konusunda aşağıda toparladığım birkaç bilgi var. ITN ve yapılan testin detayları ile ilgili olarak daha fazla bilgi için http://www.itftennis.com/itn/ adresine bakabilirsiniz.
Bu bilgileri paylaştıktan sonra size soruyorum; Sizin ITN'iniz kaç ? :))
Ersel..

International Tennis Number (ITN)
Uluslararası tenis numarası olarak tercüme edebileceğimiz ITN bir oyuncunun genel tenis oynama düzeyini temsil eder. Uluslararası Tenis Federasyonu zaman içerisinde her bir tenis oyuncusunun ITN'i olmasını ummaktadır.
Bu sisteme göre oyuncular ITN1'den ITN10'a kadar sınıflandırılmaktadır. ITN1 en üst düzeydeki oyuncuları yani ATP/WTA turnuvalarına katılan oyuncuları, ITN10 ise tenis maçı yapmaya yeni başlamış (sevis atıp topu geri döndürebilen) oyuncuyu temsil etmektedir.
Bu sınıflandırmayı yapabilmek için oyuncu kort üzeride bir teste tabi tutulmakta ve çıkan sonuçlara göre oyuncunun ITN'i belirlenmektedir.

Yüksek Performans Oyuncuları
ITN 1: Uluslararası turnuvalara katılabilen, bu turnuvalarda deneyim sahibi olan oyuncular.ATP/WTA klasmanında yeri olan ve gelirinin büyük bir kısmını tenisten kazanan tipte oyuncular.
İleri Seviyede Tenis Oyuncuları
ITN 2: Kendi ülkesinde önemli başarılar kazanmış, klasman sahibi olan oyun stratejisi vuruş sürati ve güvenilirliğine dayanan, oyun durumuna göre stratejik alternatifleri kullanabilen tipte oyuncular.
ITN 3: Değişik servis tekniklerine sahip ,kısa gelen rakip topları kolayca öldürebilen, yada hataya zorlayabilen ,rakibin vole ve smaçlarını öldüren tipte oyuncular.
ITN 4: Rakiplerine göre çeşitli oyun planları geliştirebilen , ilk servislerinde güç , ikinci servislerine spin özellikleri katabilen , vuruş sürati ve spin kullanbilen iyi ayak oyunlarına sahip tipte oyuncular.
Orta Seviyede Tenis Oyuncuları
ITN 5: Loob , Smaç , çıkış topu ve vole vuruşlarını uygulayabilen , geri vuruşlarının yönünü ve uzunluğunu güvenilir bir şekilde kontrol edebilen tipte oyuncular.
ITN 6: File önü vuruşlarında başarı sağlayan, sahasını savunmayı becerebilen , vuruş kontrolü sağlamış, çiftler oyununda işbirliği sağlayabilen oyuncular.
ITN 7: Orta sertliklerdeki ralli oyunlarında topu oyunda tutmayı başarabilen fakat her türlü hücum vuruşlarında aynı başarıyı yakalayamamış , derinlik kontrolünde gelişen düzeyde olan oyuncular.

Az Bilen Oyuncular

ITN 8: Kısa ralli oyunlarında ve düşük tempoda devam eden rallilerde tutunabilen topun nereye gidebileceğini kestirebilen tipte oyuncular.
ITN 9: Kortta hız ihtiyacı duyan fakat bazı vuruşları başarı ile uygulayabilen tipte oyuncular. Tenise Yeni Başlayanlar
ITN 10.1: Haraket halinde topu rallide tutabilen oyuncular.
ITN 10.2: Karşıdan elle atılan topları raketle ortalayabilen , fakat haraket halindeki topu rallide tutmakta zorlanan oyuncular.
ITN 10.3: Henüz tenis koordinasyon becerilerinin başlangıç döneminde olan oyuncular.


ITF bu sistem sayesinde
- Tek bir derecelendirme dili yaratarak, tenisin daha çok oynanmasını teşvik etmek,
- Bu derecelendirme sistemini kullanarak farklı formatlarda yarışma düzenlenmesine destek olmak,
- Daha eğlenceli ve rekabet düzeyi yüksek oyun oynanması için seviyesi yakın partner bulunabilmesine yardımcı olmak
- Her seviyede oyuncunun yurt dışında yarışmalara katılmasını kolaylaştırmak,
düşüncesinde imiş..

Hiç yorum yok: