14 Nis 2009

HAFTANIN TÜYOSU -24

RAKİPLERİNİZİ ÇEŞİTLENDİRİN

Diyelim ki, yıllardır hep aynı üç-dört kişiyle tenis oynayan bir arkadaşım var. Onların oyun düzenlerini çok iyi biliyor ve genellikle onları yeniyor. Onların oyununa öylesine alışkın ki, onlarla oynarken düşünmüyor bile...Nadiren farklı bir rakiple oynadığında ise, rakibi kendisinden daha iyi olmasa bile çoğunlukla maçı kaybediyor, çünkü farklı rakiplerle sıkça oynamıyor; yıllardır oyunu aynı seviyede sıkışmış durumda...

Ivan Ledl’a bir antrenör olsanız, oyuncunuzu nasıl yetiştirirdiniz diye sorduklarında şöyle cevap vermiş: “Önce kendisinden daha alt düzeyde oyuncularla oynatırım, sonra kendisinde daha iyi düzeydekilerle oynatırım, ardından kendisiyle aynı seviyedeki oyuncularla nasıl başa çıktığına bakarım.” Bunun faydası sorulduğunda ise Lendl, bu yöntemin oyuncunun nasıl maç kazandığını, neden maç kaybettiğini ve buradan kazandığı tecrübeleri uygulamaya nasıl geçirdiğini gösterdiğini belirtmiştir.

Lendl’ın önerisi amatör oyuncular için de mükemmel bir tavsiye niteliğindedir. Oynadığınız rakipleri çeşitlendirerek yalnızca güçlü ve zayıf yönlerinizi keşfetmekle kalmayıp farklı oyun stillerine nasıl adapte olacağınızı da öğrenirsiniz.

Eğer amacınız gelişmek ise, kendinizi denemek için farklı seviyelerdeki oyuncularla oynayın. Aksi takdirde kendinizi rahat, ama tekdüze bir oyun tarzı içinde bulursunuz.

Derleyen: Özge Y.

Hiç yorum yok: